- Vítejte na našich stránkách -
Včelařství POPOVI
,,Med je příjemná potravina,
která vyjasňuje mysl a prodlužuje život".
Askepiades, starořecký lékař
JAK VZNIKÁ MED
Včela je někdy nazývána sběračkou medu, ale toto označení je nesprávné, protože včela vlastně med vyrábí. Při přelétání z květu na květ nasává sosákem nektar - cukrovou šťávu s velkým obsahem vody, kterou produkují rostliny.
Jícnem a hltanem včely proniká nektar do medného váčku, úložného prostoru v těle včely. Množství nektaru z jedné návštěvy květu je nepatrné. Aby naplnila medný váček velký jako špendlíková hlavička, musí včela navštívit asi 1000 květu, a než dodá do úlu pouhý náprstek nektaru, musí se vydat na cestu šedesátkrát. Znamená to, že musí obletět 60 000 květů! Na určité množství medu musí nasbírat troj až pětinásobné množství nektaru. Teď už rozumíme, co znamená rčení "pilný jako včelka".
Když se včela vrátí do úlu, odevzdá nasbíraný nektar ostatním včelám. Nakonec dělnice uloží nektar do otevřené buňky plástu, kde vyzraje v med. Doba zrání závisí na vnějších faktorech, například na proudění vzduchu a teplotě v úlu. Během dvou nebo tří dnů bývá většinou přeměna dokončena. Hotový med dělnice naposledy převrství a uloží
do připravených buněk. Každou naplněnou buňku vzduchotěsně uzavřou voskovým víčkem. Med slouží včelám jako zásoba na horší zimní časy, pokud jim ho ovšem včelař nevybere.
NAŠE PRODUKTY
Med
Med je vzácnou přírodní velice hodnotnou potravinou naprosto přírodního původu.
Včely jej vytvářejí z nektaru sesbíraného
v květech rostlin (většinou léčivých)
anebo ze sladké štávy stromů.
Medovina
Medovina je tradiční nápoj, který je starší
než víno a je to čistě přírodní produkt.
Vzniká kvašením medu zředěného vodou
a může být dochucena různými bylinami
či kořením.
Včelí produkty
Včely jsou všestranná a pilná stvoření.
Med není zdaleka jediným produktem,
který lidem poskytují.
Med přímo od včelaře
KVALITNÍ PŘÍRODNÍ PRODUKTY
DOTAZY
Med je produktem včel. Včely sbírají nektar z květu nebo medovici
ze živých částí rostlin. Tyto šťávy přetvářejí a kombinují se svými specifickými látkami. Takto získaný produkt uskladňují a nechávají
zrát v plástech. Med je potravina přírodního sacharidového charakteru. Kromě jednoduchých cukrů obsahuje minerální látky, vitaminy, aromatické látky a také bílkoviny, tuky a celou řadu jiných látek.
Jaký med známe?
Podle původu místa a doby sběru známe med květový a medovicový. Květový med je směsí nektaru různých rostlin, ale může být
i jednodruhový (řepkový, akátový, jetelový, lípový atd.).
Medovicový med (označovaný často jako lesní) pochází z medovice lesních stromů.
Který med je kvalitnější - květový či medovicový?
Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. Oba druhy medu mají totiž pro zachování zdraví člověka obrovský význam. Květový med
má většinou světlejší barvu. Je snadno stravitelný díky většímu obsahu glukózy (hroznového cukru) a fruktózy (ovocného cukru).
Obsahuje pylová zrna rostlin, rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky. Je velmi vhodný pro děti, rekonvalescenty,
sportovce aj. Medovicový med je zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva obsažená v míze dřevin. Obsahuje větší množství minerálních látek a stopových prvků. Tento med je vhodný pro lidi
s akutním nebo vleklým onemocněním dýchacích cest a pro nízký
obsah bílkovin je velice vhodný pro pacienty s onemocněním ledvin.
Proč některé medy krystalizují hned po vytočení a jiné později?
Kvalitní a správně ošetřený med krystalizuje vždy. Je to známkou
jeho pravosti a kvality! Květový med krystalizuje zpravidla dříve než medovicový. Krystalizace květových medů je způsobena většinou vyšším obsahem glukózy, která má specifickou vlastnost vytvářet krystaly.
Vyšší obsah fruktózy a dextrinu způsobují u medovicového medu zachování tekutého stavu po delší dobu.
Znamená krystalizace medu jeho nižší kvalitu?
Ne! Krystalizace je přirozená vlastnost medu. Zkrystalizovaný produkt
si uchovává všechny svoje vlastnosti a cenné látky.
Pastovaný (od slova pasta) med je speciálně upravený produkt.
Vzniká opakovaným mechanickým pohybem (mícháním).
Tento pohyb řídí přirozenou krystalizaci medu a zmenšuje velikost krystalu. Výsledkem míchání je plnohodnotný med krémové konzistence. Proto se pastovému medu říká také krémový. Krémová konzistence medu se v průběhu času nemění. Pastový med je zpracováván
bez zahřívání a bez jakýchkoli přísad. Zachovává si všechny látky
a je stejně hodnotný jako "tekutý" med.
Jak med uskladňovat?
Vysoký obsah cukru v produktu má konzervační účinky.
Med tedy konzervuje sám sebe. Z prostředí přijímá vlhkost,
proto ho vždy skladujeme v uzavřených nádobách (sklo, keramika aj.) umístěných do suchých a tmavých místností.
Můžeme zkrystalizovaný med rozehřívat?
Ano, můžeme. Musíme být ale velice opatrní. Zkrystalizovaný med
je možné zahřívat v otevřené sklenici ponořené do vodní lázně teplé nejvýše 45 °C. Při přehřátí medu (teplota nad 50 °C) se ničí některé hodnotné látky.
Který med je kvalitní?
V naší zemi je dostupný med tuzemský a dovážený. Velmi vysokou kvalitu tuzemského medu zajišťují velmi přísná hygienická a veterinární opatření, jež naši včelaři přísně dodržují. Český med je ve světě uznáván za vysoce kvalitní produkt, proto je také dražší než dovážený med. Zákazník by si při nákupu medu v obchodu měl dát velký pozor!
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) totiž opakovaně zjistila často v dovozových medech cizorodé látky. Jejich přítomnost
v medu naše přísné normy nepovolují. Český svaz včelařů doporučuje lidem nakupovat med přímo od chovatele včel. Ten je nejlepší zárukou kvality. Každý konzument by proto měl mít svého včelaře - dodavatele medu.