Med byl dle zkušeností našich předků odedávná považován za přírodní a velice účinný lék.
A to nejen k léčení nemocí z nachlazení, nýbrž k podpoře léčení téměř všech nemocí (vyjma např. cukrovky).
MED
Květový 1 kg
190 Kč
Pastovaný 1 kg
200 Kč
Lesní 1 kg
200 Kč
Medovicový 1 kg - Vyprodáno
200 Kč
Proč právě med
Jedná se o čistý přírodní produkt.
Je chutný a lehce stravitelný.
Na rozdíl od řepného cukru obsahuje především jednoduché cukry (hroznový a ovocný), které nezatěžují lidský organismus.
Díky tomu je vhodný pro těžce (manuálně) pracující osoby, sportovce a také pro kojenecké diety.
Obsahuje minerální látky a stopové prvky (hořčík, železo, fosfor...) nezbytné pro správné fungování organismu.
Řadí se mezi hodnotné dietetické prostředky při vředových onemocněních, poruchách trávícího ústrojí apod.
V medu byl prokázán vitamín B2, který podporuje růst, dobrý stav pokožky, vlasů, nehtů a vitamín C potřebný pro celkové posílení imunity.
Výhodnou vlastností medu je schopnost brzdit množení bakterií v lidském těle (med také nevyvolává ani nezvyšuje tvorbu zubních kazů).
Obsahuje bílkoviny, které jsou základem pro pevnou svalovou hmotu.
Má blahodárné účinky na zažívací ústrojí a může
se pít vychlazená, ale i teplá,
to zvláště
v chladných dnech nebo při nachlazení.
MEDOVINA
Mandlová 0,5 l - VYPRODÁNO
Je v základu shodná s medovinou bylinnou, nicméně množství příměsí bylin a koření dosahuje pouze 30 % bylinné medoviny.
K její lahodné chuti přispívá mandlová tresť.
Patří mezi nejvyhledávanější druhy.
110 Kč
Přírodní 0,5 l - VYPRODÁNO
Je ryze přírodní produkt vyrobený čistým výkvasem jarních medů
s převahou hlohu, akátu a řepky. Její jemně nahořklá chuť vzniká přidáním pylu do kvasu.
110 Kč
Staročeská 0,5 l - VYPRODÁNO
Obsahuje léčivé byliny, které podporují a zlepšují trávení.
Její tmavá barva je dána vylouhovanými bylinami.
110 Kč
Karamelová 0,5 l - VYPRODÁNO
Má také svůj základ v medovině bylinné
a je ochucena karamelovou trestí.
110 Kč
Bylinná 0,5 l - VYPRODÁNO
Je bohatá svým obsahem léčivých bylin a koření.
Pomáhá uvolnit psychické napětí a přispívá k léčbě dýchacích cest.
110 Kč
Višňová 0,5 l - VYPRODÁNO
Je velice zajímavou kombinací medoviny obohacené jemným červeným vínem. Višňová chuť je opět dodána trestí.
110 Kč
VÝROBA MEDOVINY
Pro výrobu potřebujeme čistý demižon, kvasnou zátku, kvasinky, med, smaltovaný nebo nerezový hrnec, kvalitní pitnou vodu a koření (skořice, badyán, chmel, koriandr aj.).
Demižon uložíme v místnosti s teplotou 25 - 28 °C.
Příprava zákvasu
Ve smaltované nádobě rozpustíme cca 120 g medu v 1 litru vody, povaříme 5 - 10 minut a přikryté necháme zchladnout na teplotu 30 °C. Po vychladnutí do roztoku přidáme Dolské kvasinky, na špičku nože živné soli, přikryjeme a necháme 3 - 5 dnů v místnosti,
kde je teplota 25 - 28 °C. Správně rozkvašený zákvas je kalný,
při stěně nádoby se tvoří bublinky a po zamíchání pění.
Příprava medového roztoku
Druhy medoviny rozdělujeme podle použitého podílu medu a vody. Můžeme například použít 1 díl medu na 2 díly vody, nebo 1 díl medu
a 2,5 dílu vody a podobně. Tento poměr má vliv na celkový obsah alkoholu v produktu a také na obsah nezkvašeného cukru v medovině. Množství alkoholu v litru medoviny se obvykle pohybuje v rozmezí
16 - 20 %. Čím je medový roztok hustší, tím déle kvasí
a medovina je sladší.
Med vlijeme do teplé vody, rozpustíme a uvedeme do varu.
Vaříme asi hodinu a během varu sbíráme pěnu. Vařením usmrtíme
v roztoku mikroorganismy a v pěně odstraníme bílkoviny.
Medný roztok necháme vychladnout a potom ho přes husté síto
nebo plachetku vlijeme do demižonu. Na 1 litr tekutiny přidáme
0,3 g živné soli a připravený zákvas. (Dolské kvasinky se prodávají
v dávce pro 50 l roztoku, v případě, že připravujeme medoviny méně, použijeme přiměřené množství.)
Medný roztok by měl sahat do čtyř pětin nádoby a je vhodné
ho provzdušnit, například akvarijním vzduchovadlem.
Do roztoku můžeme v plátěném sáčku přidat koření
(chmel, skořici, hřebíček a podobně).
Demižon uzavřeme kvasnou zátkou a uložíme v místnosti s teplotou
25 - 28 °C. Bouřlivé kvašení probíhá 3 - 6 týdnu. Po ukončení kvašení počkáme 14 dnů a medovinu poprvé stáčíme. Přetáčíme hadičkou
a dbáme na to, abychom nenasávali kaly usazené na dně. Plný demižon opatříme znovu kvasnou zátkou, a pokud je medovina sladká,
necháme ji v pokojové teplotě (18 - 22 °C) dokvasit. Pokud je medovina dokvašená, přemístíme ji do místnosti s teplotou 10 - 12 °C.
Asi za dva měsíce stáčíme medovinu podruhé, potom znovu po půl roce, kdy ji stáčíme do láhví. Medovina by měla zrát nejméně další rok,
čím déle zraje, tím je lepší.
VČELÍ PRODUKTY
Pyl
Samčí pohlavní buňky rostlin, základní potrava včel.
Mateří kašička
Tekutá potrava, vylučovaná z hltanové žlázy mladých dělnic. Matka je po celý život krmena touto kašičkou.
Propolis - včelí tmel
Pryskyřičnatý tmel, který včely sbírají na výhoncích
stromů a používají k utěsňování mezer a škvír.
Má protiplísňové a protibakteriální účinky.
Včelí jed
Včelí jed přináší úlevu zvláště při revmatických
onemocněních, a je proto využíván i k léčebným účelům.
Včelí vosk
Včely vytvářejí vosk ve svých voskových žlázách
a používají ho jako stavební materiál na plásty.
PYL
Přísně vzato není pyl včelím produktem. Jsou to rostlinné semenné buňky, které včely sbírají. Pyl je pro ně důležitým zdrojem bílkovin a tuku. Pyl obsahuje stejné látky jako med, ovšem ve zcela jiném složení. Například cukru má méně než 10 %.
Zatímco se dospělé včely živí především nektarem bohatým na uhlohydráty, je pro larvy jediným zdrojem výživy pyl. Proto je také v úlu ukládán v blízkosti líhnoucího se plodu. Kdyby bylo včelstvo třeba jen na krátkou dobu připraveno o pylovou pastvu., nemohlo by se rozmnožovat. Určitě jste už někdy viděli létavky se žlutými, žlutohnědými, hnědými nebo i načervenalými ,,košíčky" na zadních nožkách. Podle jejich barvy může včelař určit, z které rostliny pyl pochází.
MATEŘÍ KAŠIČKA
Dělnice i královny pocházejí ze stejného typu vajíček, a přece je královna dvakrát tak veliká a žije až dvacetkrát déle než dělnice. Jejich odlišný vývoj lze vysvětlit rozdílnou výživou. Zatímco se dělnice od třetího dne svého života (ješte jako larvy) živí pylem a medem, výživou královen po celý jejich život je tzv. mateří kašička. Tuto látku produkují dělnice v žlázách hlavy, jícnu a horních čelistí. Pro její ohromující účinek na včelí tělo věří lidé, že dělá divy i v lidském těle. Včelař získává mateří kašičku
tak, že po třech dnech vyjímá larvy královen z buňek a odebírá jim drahocennou výživnou látku.
PROPOLIS
Během času se i ve včelím obydlí vyskytnou trhliny a otvory, které je třeba zatmelit a ucpat. Materiál, který k tomu včely používají, je propolis (včelí tmel). Je to směs pryskyřice stromů a keřů a výměšků včelích žláz. Sběr pryskyřice obstarávají některé starší včely, jejichž práce je jedna z nejtěžších. Lepkavá pryskyřice se velmi těžko dopravuje do úlu a lpí na nohách včely tak pevně, že se jí nemůže sama zbavit. Tyto létavky musejí po návratu do úlu často čekat celé hodiny se zalepenýma nohama, než je některá kolegyně zbaví jejich břemene.
Propolis se v úlu nepoužívá jen k zalepování poškozených míst, ale chrání včely též před bakteriemi a jedovatými odpadními látkami. Když například vnikne do úlu nepřítel a včely ho usmrtí, nabalzamují jeho mrtvolku propolisem a tak zabrání, aby jed vzniklý rozkladem pronikl na povrch a ohrozil je infekcí. Svými účinky se propolis podobá antibiotikům a má dokonce tu přednost, že bakterie proti němu nevyvíjejí imunitu.
VČELÍ JED
Pokud se blíže seznámíme se včelím žihadlem, sotva začneme považovat včelí jed za hodnotnou přírodní surovinu. Ale je tomu tak. Včelí jed přináší úlevu zvláště při revmatických onemocněních, a je proto využíván i k léčebným účelům. V minulých stoletích se včely jednoduše nasadily na choré části těla, aby je pobodaly žihadlem. Dnes dostaneme včelí jed sušený v ampulce nebo ve formě masti.
VČELÍ VOSK
Včely vytvářejí vosk ve svých voskových žlázách a používají ho jako stavební materiál na plásty. Vyprázdněné souše včelaři roztaví a vosk propírají a filtrují, aby ho zbavili cizích příměsí. Z čistého vosku se nevyrábějí jen známé voskové svíčky, ale užívá se též při výrobě rtěnek, mastí, politur a dokonce náplastí. Čistý přírodní vosk propůjčuje krémům krásný hedvábný lesk. Takové krémy se také dobře roztírají. Včelí vosk je proto součástí řady kosmetických přípravků.